Speeltuinvereniging Afrikaanderwijk

Echt spelen

Het doel van de speeltuin vereniging is om kinderen de ruimte en mogelijkheden te geven om te kunnen spelen in een veilige omgeving. Yvon staat aan het roer om deze veilige speelomgeving te bieden in de Afrikaanderwijk. “Ik geef kinderen advies, ik waarschuw ze, ik praat met ouders waarvan ik zie dat zij het even niet goed handelen.
Recreatie

Yvon Goerdien, 50 jaar, vrijwilliger Speeltuin vereniging Afrikaanderplein.

“Het is hier gezellig hoor, maar als kinderen niet lief samenspelen dan waarschuw ik 1x, 2x, 3x is de poort uit!”

De kop van Zuid is bijna af. Bijna. Want met de ontwikkeling van de Afrikaanderwijk krijgt het gebied haar welverdiende finishing touch. Elke week spreken wij een ondernemer of bewoner uit de wijk. Vandaag spreken we Yvon: beheerder van Speeltuin Afrikaanderplein.

Speeltuin vereniging Afrikaanderplein is een vrijwilligers organisatie. Yvon is beheerder van de speeltuin. Al 17 jaar is zij verantwoordelijk voor het toezicht, beheer en veiligheid van de kinderen.

Yvon heeft de speeltuin in de afgelopen twee decennia flink zien veranderen. “Een speeltuin is niet meer wat het ooit is geweest. Twintig jaar terug waren er tal van activiteiten in de speeltuin: handarbeid, tafeltennistoernooien, dart wedstrijden. Nu spelen kinderen met smartphones. Het is aan de ouders om te zorgen dat kinderen blijven buiten spelen”, stelt Yvon. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen allerlei vaardigheden, zowel sociaal (samen spelen), cognitief (taalverwerving) als moreel (normen en waarden). Daarbij geldt: hoe minder kinderen zich vervelen, hoe minder tijd ze hebben om vervelend te doen. Volgens Yvon heeft het gebruik van smartphones ook invloed op het gedrag van kinderen: “ze kijken je niet aan, zijn niet sociaal en spelen minder met andere kinderen. Ik woon al 23 jaar in de Afrikaanderwijk en heb de wijk echt zien veranderen. Mijn kinderen zijn in deze speeltuin grootgebracht”.

Vroeger moest men een kwartje betalen voor de organisatie. Nu is het kosteloos en nog komen er veel minder kinderen dan voorheen.

Het doel van de speeltuin vereniging is om kinderen de ruimte en mogelijkheden te geven om te kunnen spelen in een veilige omgeving. Yvon staat aan het roer om deze veilige speelomgeving te bieden in de Afrikaanderwijk. “Ik geef kinderen advies, ik waarschuw ze, ik praat met ouders waarvan ik zie dat zij het even niet goed handelen. Sommige kinderen die hier komen kunnen niet samen spelen of kunnen geen Nederlands. Alle culturen komen hier samen en dus ook verschillende speelgewoontes. Het is hier over het algemeen gezellig hoor, maar als kinderen niet lief samenspelen dan waarschuw ik 1x, 2x, 3x is de poort uit!”

De speeltuin wordt tegenwoordig nog maar deels gesubsidieerd wat betekent dat veel personeel is ontslagen, waaronder Yvon. “Ik werk nu als vrijwilliger. Mijn kinderen zijn uit huis dus ik wil wel bezig blijven. De speeltuin is mijn tweede huis, ik ben hier gewend en ken bijna alle bezoekers.” Het verantwoordelijkheidsgevoel van Yvon is sterk wat haar een terechte beheerder maakt, of hoe zij ook wel bekend staat in de wijk: mama van de speeltuin.

de speeltuin is mijn tweede huis, ik ben hier gewend en ken bijna alle bezoekers
- yvon, vrijwilliger Speeltuin Afrikaanderwijk