Botanische Tuin Afrikaanderwijk

Botanische Tuin

Botanische Tuin
Recreatie

Botanische Tuin Afrikaanderwijk

In het hart van de wijk bevindt zich een van de rustigste plekjes van de Afrikaanderwijk, de Botanische Tuin. Omringd door de honderden planten en bomen, merk je er niets van de drukte van de stad.

Bijna honderd jaar geleden werd de tuin aangelegd door de gemeentearchitect Ad van der Steur, bekend van onder andere Museum Boijmans van Beuningen en de ventilatiegebouwen van de Maastunnel. Nu is de tuin een rijksmonument en wordt zij onderhouden door vrijwilligers. Astrid Priester is er een van. Dagelijks zet zij zich in voor het behoud van bijzondere planten. ‘Veel planten zijn ontdekt in Rotterdam. Het zijn eigenlijk Rotterdamse migratieplanten. Ze zijn bijvoorbeeld door transport van stoffen naar Rotterdam gekomen’.

Bijna elke plant heeft een verhaal. Zo ook de Mandragora Officinarum, ook wel de Harry Potter plant genoemd. ‘In de film gillen de wortels van plant, maar dat kunnen wij gelukkig niet horen. De plant werd vroeger ook gebruikt door heksen.’

En nog niet zo lang geleden hebben ook Steenbreekvarens een plekje gekregen in de tuin. Deze zeldzame plant groeit alleen in Zuid-Limburg, langs de Maas en de IJssel en ook in oude (kade)muren in steden. De exemplaren in de Botanische Tuin zijn afkomstig uit het centrum van Rotterdam. Ze groeiden in de kademuren bij de Laurenskerk, maar door nieuwbouw moesten ze worden verwijderd. Nu hebben de muurtjes een plekje gekregen in de tuin.

De tuin heeft met name een educatieve functie, zoals voor de basisschoolleerlingen uit de wijk. Binnenkort worden er samen met deze kinderen insecten- en wormenhotels gebouwd. Die dragen bij aan de biodiversiteit van de tuin en de gehele wijk. Voor mensen die wat meer willen leren over planten en het onderhoud ervan worden rondleidingen en educatieve programma’s aangeboden, zoals het ‘Groen Atelier’.

De tuin is ook te bezoeken tijdens plantenmarkten. Tijdens zo’n markt zijn bijzondere planten te koop, zoals de (Turkse) peperplant of de Madame Jeanette. Ze zijn zelf gekweekt en hebben allemaal een bijzonder verhaal.

Toegang tot de Botanische tuin is gratis. Kijk voor contactgevens en actuele openingstijden op de website www.btarotterdam.nl of volg de tuin op social media.

Omringd door de honderden planten en bomen, merk je er niets van de drukte van de stad.
- Astrid Priester, Botanische Tuin